Sağlık

Yol hipnozu birçok kazanın sebebidir.

Yolda, trafikte veya araçta herhangi bir sorun yokken meydana gelen birçok kazanın yol hipnozunun etkisinden kaynaklandığını söyleyen uzmanlar, yol hipnozunun özellikle uzun gece yolculuklarında görüldüğü uyarısında bulunuyor. Uzman Klinik Psikolog İhsan Öztekin, sürücünün gözlerinin açık olduğunu ve yola baktığını belirtirken, bilinçli zihnin araç kullanmaktan tamamen farklı bir şeye odaklandığına dikkat çekiyor. Yol hipnozunun tedavi edilmesi gereken bir durum olmadığını ifade eden Öztekin, sürücülerin yol hipnozuna maruz kalmamaları için önlem almalarını tavsiye ediyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog İhsan Öztekin, uzun yol kazalarının büyük bir kısmına neden olan yol hipnozu hakkında bilgi verdi.

Herkes farkında olmadan birçok kez hipnoz yaşar.

Uzman Klinik Psikolog İhsan Öztekin, hipnotik etkinin her insanın doğasında olduğunu belirterek, “Her insanın hayatı boyunca birçok kez farkında olmadan yaşadığı bir süreçtir. Bu nedenle ‘hiç hipnoza girmem’ diyenlerin iddiası asılsız ve anlamsız bir iddiadır.” söz konusu.

Sadece sürücü değil, yolcular da hipnotize edilebilir

Yol hipnozunun daha çok araç sürücüleri tarafından tanımlandığını belirten Öztekin, “Ancak bu, araçtaki yolcunun hipnotize edilmeyeceği anlamına gelmez. Şoförün yanında oturan kişi de yol hipnozu yaşayabilir veya otobüste cam kenarında oturan bir yolcu camdan dışarı bakarken yol hipnozu yaşayabilir. Her zaman olduğu gibi, birçok kazanın sebebi olduğu için sürücünün yol hipnozu deneyimi yolcudan çok daha değerlidir. Yol hipnozu, özellikle durduğunda araçlara yüksek suratla çarpılmasının en büyük nedenlerinden biridir. Birden önümde belirdi, görmediğim için telaffuzları aslında yol hipnozuna bağlı.” konuştu

Gözler açık ama zihin kapalı

Yol hipnozunda sürücünün hipnozdan haberdar olmadığının altını çizen Öztekin, “Araştırmalar, hipnozun sürücü yola çıktıktan yaklaşık 2,5 saat sonra başladığını gösteriyor. Sürücünün gözleri açık, yola bakıyor. Beyin bir yandan işini otomatik olarak yapmaya devam eder, yani görsel uyaranları algılar ve düzeltici eylemlerde bulunur. Öte yandan, hipnotik etki ile bilinçli zihin, araba kullanmaktan tamamen farklı bir bahise odaklanır. Sürücü trans halinde olduğu için sürmeye devam etse bile yol farkındalığı azalır ve yola karşı bir duyarsızlık başlar. Hipnotik etki ile gözler açılır ve zihin kapanır. Kişi bu süreci hatırlamaz. Bu süreçte kişi muhakeme ve hafıza kaybı da yaşayabilir. Bu durum ‘gözleri açık uyumak’ şeklinde de tanımlanmaktadır. açıklama yaptı.

Yol hipnozu birçok kazanın sebebidir.

Uzman Klinik Psikolog İhsan Öztekin, yolda, trafikte veya araçta herhangi bir sorun yokken meydana gelen ve nedenini açıklamakta zorlandığımız birçok kazanın yolun etkisiyle meydana geldiğinin düşünüldüğünü belirtti. hipnoz. Uzun yolculuklarda ve gece yolculuklarında daha sık görülür. Uzun yolların benzer yapıları, sürücüyü gözleri bağlı bir trans durumuna sokar. Otomatik vites araç sürücüleri bu durumu daha fazla yaşayabilir.” söz konusu.

Yol hipnozunun tedavi edilmesi gereken bir durum değil, kurallar konduğunda herkesin yaşayabileceği bir süreç olduğunu vurgulayan Öztekin, sürücülerin yol hipnozunu önlemek için özellikle yola devam eden sürücüler için alabilecekleri önlemleri sıralayarak sözlerini tamamladı. uzun yolculuklar:

– Yorgun ve uykusuzken yola çıkmamalıdır. Dinlenmiş olarak ve en az 5 saatlik uykudan sonra yola çıkmalısınız.

– Aracın iç sıcaklığı kontrol edilmeli ve daima havalandırılmalıdır.

– Bol sıvı alın

– Mümkünse araç kullanırken sakız çiğneyin

– Tıpkı ritimde olduğu gibi müzik de dinlenmemeli

– 2 saatte bir çay kahve molası verilmeli

– Araçta yolcu varsa şoförü rahatsız etmeden farklı konularda sohbet etmelidir.

– Seyir halindeyken her zaman belli bir noktaya bakılmamalıdır. Örneğin yol çizgilerine odaklanmak yerine yol işaretleri, trafik işaretleri, yol kenarındaki ağaçlar gibi farklı uyaranlara bakılmalıdır.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

karapinar-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu